12 jaar

Het verhaal van Broosend Hof begint al een pak vroeger dan 10 jaar geleden. In 1997 leerde ene Oud-Turnhoutse 'Koen Janssens' een Arendonkse boerendochter kennen, onder de naam 'Sandra Verbraeken'. Nog voor het woord 'relatie' genoemd werd, moest ons Sandra eerst volmondig 'ja' zeggen op de vraag: 'Seg, Sandra, gij wilt toch een zaak met mij starten, hé?

En zo kwam in 2000 een tros bloemen aan, bij Sandra op het werk, met de uitnoding: 'kleed u als een echte kasteeldame, en wacht op mij vanavond om 18u'. Met paard & koets pikte Koen ons Sandra op van haar thuis, waarna bij kaarslicht in het kasteel van Retie onze Koen om Sandra's hand vroeg. Onze kasteeldame zei 'ja'.

In 2002 trouwden Sandra & Koen. Niet alleen partner in het leven, weldra ook partner in crime. Project: 'eigen zaak'.

Familie Janssens – Verbraeken was een feit. Laura & Alina, twee prachtige dochters waren geboren.

Midden financiële crisis stapte ambitieuse Koen naar de bank met de vraag: 'mag ik centen lenen? Ik zou graag een restaurant opendoen'. Een serieuze verbouwing later, 16 oktober 2008, opent Broosend Hof de deuren. Middle of nowhere, vlak aan de bosrand, op het einde van een woonwijk: Brooseinde 61 in Oud-Turnhout.

Familie langs beide kanten steken geregeld een handje toe. Moeder Verbraeken hielp met poetsen voor vele jaren, terwijl vader Janssens in ruil voor 'een Palmke' groentjes komt kuisen. Terwijl past moeder Janssens nog op de kinders. Steun van alle kanten, ook van dochterlief.

'Sandra, kind, 't wordt tijd da ge toch eens nieuw kleren koopt', zei vader Verbraeken tegen zijn dochter. Wat vader niet geheel doorhad was dat dit chic restaurant voorlopig nog niet heel veel vruchten afworp. Zo waren de wijnglazen gekregen van de toenmalige wijnleverancier en de borden nog van de vorige eigenaar van het gebouw. Nieuwe kleren waren voor later.

Niels, toen nog verlegen jongeman op leercontract, nu volwaardig sous-chef, begon in 2012 in de keuken van Broosend Hof. Toen had hij waarschijnlijk ook niet gedacht dat hij de volgende 6 jaar van zijn leven in de keuken van Broosend Hof ging staan. Niels is ondertussen de langst werkende medewerker in het restaurant.

De zaak krijgt vorm, en Sandra & Koen kunnen meer en meer hun ding doen. Alcoholvrije smaakmaekers werden in 2013 voor de eerste keer trots geserveerd naast het eten. De keuken evolueert meer richting biologisch & lokaal geteelde producten.

Een eigen Serre verschijnt in de voortuin van Broosend Hof. Naast de groententuin die er al was in de achtertuin. In seizoen gebruiken ze dus regelmatig zelfgeteelde groentjes 'uit de serre'. Vriend Luc helpt regelmatig een handje in onderhoud van den hof.

Oktober 2018 is Broosend Hof 10 jaar. Wij vieren, zoals we dat zelf ook het liefste doen. Met een schoon wandeling, een BBQ en live muziek. Vier je graag mee?

10 jaar Broosend Hof. T'is feest!

Vier je graag mee? 26 oktober doen we nog een 'vertelavond': een avond vol volksverhalen en mythes, rond de vuurkorf. Hou ook de Facebook ook in de gaten voor meer info!